Felértékelődik a háztáji gazdaság Bakson is – kistelekjaras.hu

A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány segítségével több ezer naposcsibét és közel három tonna tápot osztottak ki. Jó helyre került az adomány

 

Vasárnap a kora reggeli órákban folyamatosan érkeztek az emberek a baksi Polgármesteri Hivatal udvarára. A kerékpárokon ládák, a kezekben kosarak, melyekben visszafelé már gondosan betakargatták a naposcsibéket. A „Minden gyerek lakjon jól” program segítségével huszonöt naposcsibét és húsz kiló tápot vehetett át 139 család.

Nagyon nagy öröm számunkra, hogy ismét támogatásban tudjuk részesíteni az erre rászorulókat a „Minden gyerek lakjon jól” program kereteiben. Ez már a második állomása ennek a programnak, ezt megelőzte korábban egy vetőmagosztás. Ott is szép számmal vettek részt az erre rászorulók, s ott is jó tapasztalatokat szereztünk – mondta Búza Zsoltpolgármester, miközben köszöntötte az újabb érkezőket is.

2 (1)

Szeretnénk ily módon is segíteni, és sajnos van rá igény. Jelzi ezt az is, hogy most nyolc órára volt meghirdetve a kezdés, de már hét órakor itt voltak az emberek. Akik eljöttek, akik a programban benne vannak, azok szeretnének is élni ezzel a lehetőséggel, tehát jó helyre megy ez az adomány is.
A polgármester szavait látszik megerősíteni az ott lévők véleménye is, hiszen Olaszkiné Kertész Piroska már a szaporításban gondolkodott:

Nagyon szépen köszönjük, nagyon örülünk neki, főleg a tápnak, mivel nagyon drága. Otthon is csibéket keltetünk, így velük együtt fölneveljük őket. Valószínű olyan fajta, hogy sárga tojóvá válnak és szaporítani fogjuk – jelentette ki, miközben átvette a tápos zsákot is.

Olaszkiné Paragi Hajnalkáéknál is jó helyre kerülnek a csibék: Én is meg szeretném köszönni a csibéket és a tápot is. Van két gyerkőcünk, ők is nagyon fognak örülni nekik. Mi is fel szeretnénk nevelni, utána szeretnénk szaporítani őket.

Soós Zoltánné mosolyogva vitte a csibéket. Örülök ennek a kezdeményezésnek. Ez az első, amikor kapunk – válaszolta kérdésünkre, majd hozzátette: Meg van a helyük, a többi kiscsirke mellett otthon. Felneveljük, aztán párat hagyok meg belőle tojni.

Miközben a polgármester szinte mindenkivel beszélt pár szót arról, hogy mi a helyzet a családban, mi lesz a csibékkel, a hivatal dolgozói és a település alpolgármestere is  segédkezett a csibék osztásánál. Amikor elfogyott a sor, Búza Zsolt Neil Armstrong szavaival élve foglalta össze gondolatait:

Kis lépés ez a településnek, de nagyon nagy lépés azoknak az embereknek, akik átvehették ezt a támogatást. Aminek ennek kapcsán rendkívül örülök, hogy fel fog értékelődni a háztáji, mind a lábasjószágok, mind a megtermelt zöldségek és gyümölcsök tekintetében. Így próbáljuk mi is arra ösztönözni az embereket, hogy legyenek minél önellátóbbak és termeljenek meg minden olyan dolgot, amit otthon elő tudnak állítani. Ezek az emberek nagyon kevés jövedelemmel rendelkeznek, ezzel a segítséggel pedig ezt a kis jövedelmet ki tudják egészíteni – ami a családok életében sok esetben sajnos szó szerint is létkérdés. Örülök, hogy így is tudunk segíteni.

Fix EU Megszakítás