„Jutalom ministráns utazás” a Dunakanyarban

Idén nyáron is, mint ahogy az utóbbi években már megszokhattuk egyházmegyés pályázati segítséggel, és Imre atya támogatásával hittan kirándulást tarthattunk az ország egyik legszebb helyén a Dunakanyarban.

Mivel a létszám korlátozva volt, ezért a két napos (aug. 8-9) jutalomkirándulásra most azok a – elsősorban felső tagozatos – gyerekek jöhettek az ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya Plébánia alá tartozó településekről, akik az elmúlt tanévben rendszeresen ministráltak a vasárnapi szentmiséken.

A járművet Imre atya a Csengelei önkormányzattól kapta – melyet ezúton is szeretnénk megköszönni – amely egy 16 fős kisbusz volt, így az három felnőttel (két hitoktató és Imre atya) és 13 gyerekkel útnak is indult, az Ópusztaszeri templomtól augusztus 8-án reggel Visegrád felé. Megérkezve először a visegrádi bobpályára mentünk a gyerekek legnagyobb örömére. Majd kétórás önfeledt bobozás után a fellegvár felé vettük utunkat. Egy kis bemutató történelem óra után gyönyörködhettünk a pazar kilátásban, megcsodálhattuk a középkori eszközöket, szerszámokat, fegyvereket is.

Ezután hegymászó túra következett a közeli Pilisben: a Rám-szakadékot másztuk meg. A kezdeti nem túl nagy lelkesedés után a gyerekek ámultak-bámultak a sok szép természeti csoda láttán, és már nem voltak annyira elfáradva sem. Leérkezve a Pilisből a pilismaróti komp felé vettük az irányt, hiszen a Dunán átkelve várt minket a szállásunk a szobi plébánián, no és a vacsora, ami nem más volt, mint brassói. Másnap felébredve megreggeliztünk, majd összepakoltunk és irány Nagybörzsöny települése, ahol az ország egyik legrégebbi, még működő Árpád-kori temploma, a kb. 800 éves Szt. István templom volt az úticél, és ahol a „Julianus barát” c. film egyes jeleneteit is forgatták. A részletes idegenvezetésből megtudhattuk azt is, hogy ma már inkább fiatal párok szokták elkérni a templomot, hogy egyházi esküvőjüket, ebben a középkori miliőben kössék meg.

A falu rendelkezik még ma is működő vízimalommal, ezt megtekintve indultunk tovább Márianosztrára, ahol a pálosok csodaszép barokk stílusú templomát tekinthettük meg, és a múzeumukat. Ezután került sor utolsó látnivalónkra: Vácra. A város Duna parti sétányán leparkolva indultunk a belvárosba, ahol először a Váci Székesegyházat csodálhattuk meg, amely épület szintén barokk stílusban épült.

Egy belvárosi pizzériában ebédeltünk, majd indultunk vissza Ópusztaszerre, ahol az esti megérkezésnél aggódó szülők hada várt már minket. Mindenki nagyon jól érezte magát, és számos élménnyel gazdagodva tért haza. Ez a kirándulás valóban egy jutalom volt a gyerekeknek, köszönjük még egyszer azoknak, akik ezt lehetővé tették.

Katona Attila, Dobos Péter hitoktatók

A programon készült fotók:

Fix EU Megszakítás