Jószomszédi viszony – romákkal

Baks – Sikeres magyar–cigány együttélésről mesélt lapunknak Búza Zsolt. Baks polgármestere a napokban vehette át az integrációs törekvések elismeréseként átadott Wallenberg-díjat.

Wallenberg-díjban részesült Baks: az indoklás szerint a községi önkormányzat és a nemzetiségi cigány önkormányzat összefogást mutat, támogatja egymást, mert közös cél vezérli őket, a diszkrimináció leküzdése, a fiatalok továbbtanulása, önmegvalósítása, a hagyomány, a kultúraápolás. A díjat Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől és Erik Ullenhag, Svédország integrációs miniszterétől vehette át Baks vezetője.

Búza Zsolt, a község polgármestere az elmúlt évek integrációs munkájának eredményeivel kapcsolatban elmondta, a településen komoly fejlesztéseket hajtottak végre, jelentős változást értek el a cigányok és magyarok együttélésében. – A Wallenberg-eszmeiség megvalósításáért kaptuk a díjat. Bakson 30 százalékos cigány kisebbség él a szegregátumban: a szennyvízberuházással, a csatornázás fejlesztésével, valamint a Mária-telepen megépült közösségi házzal a szegregátumot bekapcsoltuk a település életébe. 1,3 kilométer út épült, így növekedett a telepen élők komfortérzete is – magyarázta a polgármester. Búza Zsolt szerint a gyermekszegénység elleni, immár 3 éve futó, több mint 400 millió forintos TÁMOP-programjuk példaértékű. – Közösségi színtérré alakult a Mária-telepi ház, nyáron a faluház szerepét is átvette. Integrálódott a település, magyar szülők és gyerekek a cigányokkal együtt látogatták a kulturális programokat. Örömteli, hogy a képviselő- testületben is képviselteti magát a kisebbség.

Bakson az elmúlt évek integrációs sikereit újabbak követhetik, ugyanis a község újabb 150 millió forintos támogatást nyert komplex telepprogramra. – Ősszel a diákoknak pályaválasztást segítő programot is szerveztünk a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve. A törekvéseink eredményesek, több szabolcsi, cigányok lakta településről is érkeztek szakemberek tanulmányi útra Baksra. Azt gondolom, a jó példa ragadós. És vitték a hírünket tovább.

Forrás: delmagyar.hu

Fix EU Megszakítás