Faluház – Könyvtár

Faluház a facebook -on is !!! (Folyamatosan frissülő hírek, programok)

Cím: 6768 Baks, Fő u. 86

A Faluház követlen weboldala ide kattintva érhető el.

A községben 1967-ben avatták fel a művelődési házat. A Községi Könyvtár is a házon belül kapott helyet az előtt 1962-ig nem volt könyvtárnak nevezhető létesítmény a faluban. Könyvállománya 1968-ban bővült először, olvasói taglétszáma pedig 200 fő volt. A könyvtáros részfoglalkozású alkalmazott volt, ez 1975- ben változott meg , ekkortól alkalmazták főállásban.

Jelenleg a könyvtár könyvállománya 8155 kötetből áll. A könyvtárlátogatók nagy részét az általános iskolás- korú olvasók teszik ki. A kölcsönzésen kívül számítógépes segítséget is kapnak az érdeklődők, ha igénylik.

A művelődési házban kezdetben csupán ifjúsági klub és gyermek foglakozás zajlott. A 70-es években már hét, a 80-as években viszont csak négy klub működött. 1972-ben alakult meg a Baksi Citerazenekar, 1990-ben az együttes kibővült az asszonykórussal, így az együttes 35 éve töretlenül ápolja a népi hagyományokat.

A ház 1992-től vállalkozásban üzemelt, 2001-től került újra önkormányzati kezelésbe az épület.

2003-ban egy névadó bál keretén belül a művelődési ház felvette a Faluház nevet. 2006. szeptemberétől a Faluház és a Községi Könyvtár összevont intézményként működik az önkormányzat fenntartásában.

Az eltelt időszakban újra kezd visszatérni a kulturális élet a házba, hiszen társas és néptánc szakkör működik, break csoport alakult. Ezen kívül még létrejött egy nyugdíjas csoport, és egy amatőr színjátszókör is a faluházban. Pár éve pedig egy pom-pom lánycsapat dolgozik a falakon belül, valamint harmadik éve székhelye a Baksi Kulturális Egyesületnek az intézmény.

De vásároknak, termékbemutatóknak, különféle egészségmegőrző programoknak, családi rendezvényeknek, gazdaesteknek, bálaknak, ünnepi rendezvényeknek ad helyet a faluház.

Terembérleti igényeikkel kérem a Polgármesteri Hivatalban jelentkezzenek (62/269-233).

 

Megszakítás