Tél közepére érkezett meg a szociális tüzelő

Baks – Családonként 7 mázsa tüzelőt kapnak a rászorulók az önkormányzattól Bakson. A tűzifát a napokban kezdték kihordani

A belügyminiszter döntése alapján Csongrád megyéből 46 település részesült szociálistűzifa-támogatásban. Több faluban még karácsony előtt megérkezett a segítség, Bakson január közepe óta osztják a tüzelőt.

Hatalmas kupacokban állnak a közel kétméteres rönkök a baksi önkormányzat udvarán, a település a szociálistűzifa-programban 233 erdei köbméter fát kapott. A fákat közmunkások darabolják „konyhakészre”, összesen 300 család kap ingyentüzelőt. Bükkből és akácból is jut a kályhába, előbbiből családonként 5 mázsa, utóbbiból 2 kerül a háztartásokhoz: a fát az önkormányzat saját traktorával szállítja ki.

– Szűkösen vagyunk. Három kisgyerekünk van, három szobában fűtünk: a legkisebb gyerek január 6-án született. Eddig másfél Zetor fát tüzeltünk el – mondta Filipovics András. A közmunkásként dolgozó férfi elmesélte, a fát eddig a közeli erdőből gyűjtötte, gallyakkal melegítettek.

Baks, tűzifa rakodás az önkormányzat udvarán. fotó: Segesvári Csaba

– Az erdő tulajdonosa megengedte, hogy a gyérítés után megmaradt ágakat összegyűjtsem. A kapott 7 mázsa ugyan nem tart ki a tél végéig, mégis nagy segítség – folytatta Filipovics András, aki családjával egy sáros utcában lakik Mária-telepen. Megmutatta, a nappaliban lévő kályhában szinte folyamatosan ég a tűz, a kicsi gyerekek miatt nem lehet hideg a lakásban. Az előtérben lévő jancsikályhán vizet melegítenek, még nem készült el a fürdőszoba. – Rengetegen jelentkeztek tűzifáért. Sokan rászorulnak – tette hozzá Filipovics András.

Tavaly elmaradt a faluban a tűzifaosztás. Az ok egyszerű: a tüzelő Baksra szállítása többe került volna, mint maga a fa. Az önkormányzatnak erre nem volt pénze. A Belügyminisztérium 2014-ben változtatott a szocálistűzifa-támogatás rendszerén, az önkormányzatok önerő nélkül igényelhettek fát az állami erdészetektől.

– Aki pályázott, kapott fát. Folyamatos a kiszállítás, a tüzelő 95 százaléka már megérkezett a településre. Tudjuk, hogy ez a támogatás nem fedezi a családok teljes téli tüzelőigényét, de nem is ez volt az eredeti cél. A kiosztást a megismételt választás is hátráltatta, ugyanis nem működött a szociális bizottság – mondta Lépné Soós Anita. Baks alpolgármestere arról is beszélt, örömteli, hogy mindenkinek tudnak fát adni, azt viszont elkeserítőnek találja, hogy ilyen sok a rászoruló.

Forrás: delmagyar.hu

Fix EU Megszakítás