PoliceMail

2015. október – Bűnmegelőzési Hírlevél – Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Megelőzési tanácsok a megemlékezés idejére:

Közeleg Mindenszentek és Halottak napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját. A zavartalan megemlékezés biztosítása, az áldozattá válás elkerülése érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordít a közbiztonsági, bűn- és baleset-megelőzési feladatok ellátására.    A tapasztalatok szerint ugyanis a tömegközlekedési eszközökön, a temetőkben és azok környékén megszaporodhatnak a különböző – főleg vagyon elleni – jogsértések, emellett a  megnövekedett közúti forgalomra, és az ebből adódó veszélyhelyzetekre is kiemelten  kell figyelni.

A balesetek és bűncselekmények megelőzése érdekében a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi prevenciós tanácsokkal szeretné segíteni a temetőkbe kilátogatókat:

Ø  A közutakon tapasztalható forgalomnövekedés nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel ebben az időszakban minden közlekedőtől. Fokozottan figyeljenek egymásra, az aktuális út- és látási viszonyokra, a közlekedési szabályok betartására!

Ø  A kegyeleti helyek környékén megszaporodhat a járműlopások és a gépjárműfeltörések száma. Próbáljanak biztonságos helyen – lehetőleg a bejárat közelében, este kivilágított részen – parkolni. Győződjenek meg róla, hogy az autót bezárták, és ügyeljenek rá, hogy a jármű utasterében (látható helyen) ne maradjon semmilyen csomag, használati tárgy (még a legcsekélyebb értékű sem)! Figyeljenek a motorkerékpár, kerékpár biztonságos helyen és módon történő lezárására is.

Ø  A zseblopások megelőzése érdekében a pénztárcát, iratot, telefont biztonságos helyre (pl. kabát belső zsebébe, táska -lehetőleg patenttal külön zárható vagy becipzározható- belső rekeszébe) tegyék. Tömegben táskájukat a test előtt tartva, vagy a hónalj alá szorítva viseljék. A tömegközlekedési eszközökön való utazás mellett koszorú- és virágvásárlás alkalmával is fokozottan figyeljenek értéktárgyaikra!

Ø  Táskát, csomagot, használati tárgyakat a sírok gondozása közben se hagyjanak őrizetlenül, még akkor sem, ha csak néhány méterre távolodnának el azoktól!

Ø  Sötétedés után – főleg nők és időskorúak – lehetőleg ne tartózkodjanak egyedül a sírkertben. Ha megoldható, nappal is inkább rokonokkal, barátokkal, közeli ismerősökkel együtt látogassanak ki a temetőbe, így a legbiztonságosabb.

Ø  Amennyiben bármilyen jogsértést tapasztalnak, hívják a 112-es segélyhívó számot!

           EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

 Csongrád Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztály

Rendőrségi segélyhívó: 107

Központi segélyhívó: 112

www.bulisbiztonsag.hu

TELEFONTANÚ: 06/80/555-111

                                                             barka@csongrad.police.hu                                         

Megszakítás