Nyárindító programsorozat Baks 2015. – avagy „Színezd újra” a nyarad!

Előző számunkban olvashatta a Tisztelt olvasó hogyan is zajlott kicsiny falunkban a Majális; s ha már május haváról számoltunk be, ebben a hónapban köszönthettük első vasárnap a Kedves Édesanyákat, utolsó vasárnap pedig „szemünk fényeit” drága gyermekeinket. A gyermeknapot nemcsak oktatási intézményeinkben, de falu szinten is együtt ünnepeltük.

Kicsik és nagyok sportolhattak hétről-hétre a focicsapatokban, mert településünk elmondhatja, bizony nálunk valóban aktív sportélet zajlik, aki sportolni nem akar, szurkolóként vehet részt a közösségi sportéletben.

Ez a hónap a túrázóknak is kedvezett, hiszen a Kék túra útvonal baksi szakaszán kerékpártúrával egybekötve szemétszedés történt, ezzel válhattunk egy országos kezdeményezés aktív részeseivé!

Míg május 20-án a Szent Miklós Katolikus Általános Iskolában „Kihívás napját” tartottak, és mozogták végig gyermekeink különböző állomásokon a napot, addig óvodásaink, a nagy csoportosos gyerekek ezen a napon búcsúztak el szeretett óvodájuktól búcsúnap keretében.

Május 22-én a Classic Művészeti Iskola baksi növendékei tartották meg szintetizátor, zongora, furulya és néptánc tárgyban megszerzett vizsga előadásaikat.

Május utolsó szombatján rendezték meg az óvodások ballagását a Faluházban. A nagycsoportosok színvonalas műsort teltházas vendégserek nézhette végig.

Május utolsó vasárnapján tartották a más korábban említett faluszintű Gyereknapot, melyhez a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei szervezete csatlakozott.

Június 2-án együtt színeztek újra a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola minden tagintézménye, tanulója a közeledő nyarat. Nagy sikeres pályázat nyitónapja volt ez a nap, melyen az iskolások estig együtt osztályok alatti csapatokban vehettek részt az állomásokon, s a nap végén tábortűzzel zártak.

Június 6-án Baks település csapata is részt vett Fábiánsebestyénen, a Kinizsi Parkban megrendezésre kerülő faluk, települések versenyén.

Baks közel 30 fővel vett részt a megmérettetésen, amely több versenyszámból állt. Főzés kategóriában a lecsós tyúkkal és sült hallal, valamint a hűsítő bólékkal, és a desszertként tálalt fonott kalács- kifli- égetett ezzel, piramis hármassal Baks I. helyezést ért el. Fatálasunk „fatálisra” sikeredett.

Szakácsaink Kecskeméti Józsefné, Kecskeméti József és Búza Csaba, valamint desszertkészítőink Kócsó Mihályné, Mihály Ferencné és Antal Nándorné ismét remekeltek. A bóléért köszönet Somogyiné Utasy Ibolyának.

A főzés mellett megkaptuk a legfelkészültebb csapatnak járó különdíjat is. Ez az elismerés egyrészt a csapatsátrának díszítésére, másrészt a szolgáltatott műsorra is vonatkozott.

Baks Sátra „kihelyezett” Népi Régiségi Házként és falunyi imitációként is szolgált ezen a napon. A hozzánk „betérő” látogató egy kis sátorban kialakított tájház részletet láthatott; szalmával kit9ömött néni és bácsi ült a népiesen berendezett díszasztalnál.

Köszönet Kósáné Szindinek, Süliné Ibolyának és Gémesiné Bettinánk a faluház dolgozóinak a bábuk és a sátor díszleteinek elkészítéséért. A neves elismerés mellett csocsó, kockadobás, sportágban is ügyeskedtünk elnyerve a második és harmadik helyezést.

Június 13-án ballagták el nyolcadikosaink, s a baksi iskolások 15-én Egészségnap és Vakáció kupával zárták a 2014/2015-ös tanévet.

S, hogy mit tartogat még a nyár.

Július 24-25-én ünnepeljük együtt a XX. Baksi Falunapokat és a Jézus Szíve Romai Katolikus templom fennállásának V. évfordulóját. Az évek óta megrendezésre kerülő program idén olyan neves fellépőket lát vendégül, mint Notár Mary, Dankó Szílvia, Király Viktor és Inflagranti együttes. Mindkét napon két-két nemzetközi csoport lép fel, s természetesen a helybéliek fellépésével indul a kétnapos rendezvény. Engedjék meg, hogy a szervező bizottság nevében ezúton adjam át a meghívást Önnek és Kedves családjának.

Jöjjenek el a XX. Baksi Falunapra, s ünnepeljük együtt községünket, templomunk fennállását.

Jó pihenést és jó szórakozást kívánunk.

Lépné Soós Anita

Fix EU Megszakítás