Isten éltessen, Tiszakálmánfalva!

2014. február 28-án a baksi delegáció ismét látogatást tett testvértelepülésére Tiszakálmánfalvára. Az esemény apropóját az adta, hogy ezen a napon ünnepelte testvértelepülésünk fennállásának 130 éves évfordulóját.tisza_1

tisza_2

Érkezésünkkor a vajdasági magyarokat képviselő jeles közéleti személyek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben ünnepélyesen fogadtak bennünket.

A fogadást követően Kiss Gyula – Tiszakálmánfalva egykori polgármestere – vendéglátónk bemutatta a település új vezetőségét. Az ismerkedés és ünnepi beszédek elhangzása után szentmisén vettünk részt. Visszatérvén az Egyesületbe kezdetét vette a kulturális rendezvénysorozat, melyet elsőként könyvajánlóval nyitottak.

A bemutatott könyv, A múlt, a jelen és a jövő szorításában címmel Tiszakálmánfalva (Budiszava) és az ottani magyarság történetét örökíti meg 1884 – 2014-ig Galambos László helytörténész munkájaként. A Művelődési Egyesület minden szakcsoportja műsorral készült erre a napra. Versmondók, énekesek és vegyeskórus váltogatták egymást, végül a néptánccsoport növelte az ünnepi hangulatot. Mint minden falunap, ez is kocsonya – és zsíroskenyér partival zárult, melyhez a talpalávalót a Bakson már jól ismert Harmath zenekar játszotta Kiss Gyula vezetésével.

tisza_3 tisza_4

A nap zárása semmiképpen sem volt rendhagyónak mondható, ugyanis hazautunk előtt még látogatást tehettünk a Sós kertészetbe is helyben. A kertész család virágaiban minden odalátogatásunkkor gyönyörködhettünk, hiszen az Egyesületet az általuk készített virágkompozíciók díszítik minden alkalommal. Összegezvén a tapasztaltakat elmondható, hogy ottjártunkkor testvéri – igaz szeretettel fogadtak a település lakói bennünket és ezúton kívánok nekik még sok-sok ilyen sikeres évfordulót!

Lépné Soós Anita – alpolgármester

Fix EU Megszakítás