Határtalanul

Szent Miklós-követek Székelyföldön

 

Korondon kézműveskedés, Farkaslakán Tamási Áron emléke előtt tisztelgés, Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjánál főhajtás – egy diákcsapat „határtalan” élményeinek néhány pillanata. A gyereksereg a Határtalanul elnevezésű pályázatnak köszönhetően indulhatott felfedező útra az addig számukra ismeretlen világba. A négy településen működő Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda nem először vett részt a népszerű pályázaton, s ezúttal is sikerrel. Baks, Ópusztaszer, Pusztaszer és Tömörkény hetedikes diákjai így vághattak neki az ötnapos túrának.

A székelyföldi körút első állomása volt Déva vára. Különös hatást gyakorolt a gyerekekre az inspiráló környezetben meghallgatni az irodalomóráról már ismerős balladát, Kőmíves Kelemenné szomorú történetét. A szintúgy varázslatos Vajdahunyad következett, „várfoglalással”, tárlatnézéssel.  Aztán jött az élő történelemlecke Fehéregyházán, a segesvári csata emlékművénél, koszorúzással. Újabb helyszín: Székelyudvarhely, megemlékezés 1848-49 legendás tábornoka, Bem apó szobránál, majd a költő-katona, Petőfi előtt tisztelgés a legendabeli körtefájánál. Ahogy illő – koszorúval itt is, ott is. És persze megvolt az elmaradhatatlan városnézés, kiadós fagylaltozással.

Diákjaink a székely emberek mindennapi éltébe is bepillanthattak, például Gergyóújfaluban, ahol a családoknál szállásolták el a gyerekeket. Képet kaphattak a helyi szokásokról és a példaadó vendégszeretetről, aztán az Elekes Vencel Általános Iskolában a gyergyóújfalusi gyerekekkel közös tanórán szereztek tapasztalatot arról is, hogyan zajlik ott a tanítás.

További emléksorok az iskolások útikönyvében: a Súgó-barlang a csodás cseppköveivel, a Békás-szoros a félelmetes szikláival, a Gyilkos-tó a páratlan szépségével, a Tordai-hasadék a legendájával, Nagyszalonta a költőóriás, Arany János szülőházával… és a legmegrendítőbb élmény: a csíksomlyói búcsú pünkösdünnepi szentmiséjén több százezer emberrel együtt imádkozni a Miatyánkot, együtt énekelni nemzetünk és a székelység himnuszát. Hatalmas lelki töltést kaptunk. Jó volt ott kereszténynek és magyarnak lenni.

 

„Határtalanul” kirándulók csoportja

 

Fix EU Megszakítás