Fecskeházak Bakson

A komplex telep-program keretében került kialakításra a “Szőlőben” a Csillagház, ahol sokféle szolgáltatás működik. Számos rendezvény, képzés, program szerveződött az elmúlt évben és idén is. A baksiak büszkék arra, hogy a falu fejlődik, a lakosok nagy része aktívan résztvevő.

Tapasztalataink szerint a fejlesztésekkel kapcsolatban előforduló kételyek oka leggyakrabban az információhiány. Eddigi munkánk során főként a lakhatási modellprogram vetett fel az átlagosnál több kérdést a településen. Az információéhséget lakossági fórumokkal igyekeztünk kielégíteni, ahol a helyiek feltehették kérdéseiket és megfogalmazhatták esetleges kételyeiket, aggodalmaikat is. A vártnál kisebb volt az érdeklődés, a megjelentek viszont – volt, aki több alkalommal is eljött – behatóan ismerik már a célokat és a terveket.

Bakson öt, a település más-más részében lévő utcájában, integrált lakókörnyezetben, nyolc ikerház épülne a tervek szerint. A beköltöző családok összetétele vegyes, romák és nem romák egyaránt érintettek a lakhatási mobilizáció során. A projekt keretében játszóudvar és sportudvar is kiépítésre kerül. Amennyiben a pályázat nyer, az önkormányzat felújítja a tulajdonában lévő hétlakásos szociális bérlakást. A szegregátumban nehéz anyagi helyzetben élők közül 13 család kap kártyás mérőórát, és intenzív támogatást a szociális munkások részéről.

Ahhoz, hogy a beköltöző családokat az utcák lakói befogadják, a Baksi-modell keretében kidolgozásra került egy speciális bevonási és adaptációs program. A lakók közösen alakítják majd ki azokat a lakhatási szabályokat, amelyeknek meg kell felelni, és un. „szomszédolási programok” keretében ismerkednek meg egymással. Bízunk benne, hogy a pályázat sikeres lesz, ezáltal gyarapodik az önkormányzat ingatlanvagyona és több fiatal család költözhet bérlakásba, hogy önálló életét megkezdhesse!

Polyák Teréz

Fix EU Megszakítás