„Ezek nem tököltek!”- Tökösre sikeredett a Szent Mihály napi Tök és Termésfesztivál Bakson!

 A hétvégén, szombaton (szeptember 28.) tartotta egyesületünk immár negyedik alkalommal, a már hagyományosnak mondható faluszintű programunkat a Tök és Termésfesztivált. A napsütéses őszi délutánon sokan kilátogattak -felnőttek és gyerekek egyaránt- a rendezvényünkre. Plakátjainkat olvasva tudták, hogy milyen sok színes program várja őket. Nem kellett csalódniuk. A Faluház  belső udvarán sok kis állomás várta a gyerekeket és szüleiket.

P1130633_rs

Minden kis lurkó kapott egy karszalagot, erre kellett gyűjtenie a nyomdákat az állomásokon, és ha meg volt legalább öt, akkor járt egy szelet csoki. Mondanom sem kell nagy kedvvel vetették bele magukat a nyomdagyűjtögetésbe. Eközben a Faluház nagytermében Zsemberi Évike állandó „stylistunk” rendezte be az iskolában és óvodában készített őszi terméseket a kiállításra. Amíg a gyerkőcök részéről lázasan folyt a pecsétek gyűjtése, addig a szülők, hozzátartozók már javában kóstolhatták a tárcsán sütött őszi finomságokat: rántott tököt, cukkinit és padlizsánt. A tárcsák körül az óvoda dolgozói serénykedtek, míg az állomásoknál tanító nénik és tanár bácsik segédkeztek. De aki nem lakott jól, volt itt még pirítos padlizsánkrémmel, (a néptáncosok vezetőjétől Brigi nénitől), zsíros deszka lilahagymával, paprikával és paradicsommal (a Baksi Közösségi Ház dolgozóitól). Ezt a sok finomságot pedig tökből készült ivólével és teával lehetett leöblíteni.

P1130676_rs

Az állomások végeztével (volt itt lufibohóc, kézműveskedés, népi játszóház, tökfaragás, arcfestés, gyurmázás, must kóstolás, gyümölcs kóstolás stb.)  jöhetett a deszert: tökös-mákos és tökös-gyömbéres rétes! Egyszer minden jónak vége szakad, kezdett beesteledni, a Subás Zenekar is megérkezett, így elkezdődhetett a töklámpás, fáklyás zenés felvonulás!

P1130793_rs

Innen visszaérve a megrakott tábortűz égő látványa és melege fogadott minket, ami igencsak jólesett ezen a hűvös őszi estén. Összegyűlve a tábortűz köré, igazi közösséggé formálódtunk a nótázás és a szalonnasütés közben. Eközben a szombati nap utolsó mozzanataként, a fiatalokat diszkó várta a Faluház kistermében. Mivel a rendezvényünk szorosan kapcsolódott az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” c. országos programsorozathoz, vasárnap este szintén találkoztunk a Faluház  hátsó udvarán, és este 21.30. kor ismét meggyújtottuk a tűzrakást, nótázás, éneklés kíséretében.

P1130816_rs

Ezúton szeretne köszönetet mondani az egyesületünk mindazoknak, akik a 2013.09.28. és 29.-én megrendezett Szent Mihály napi Tök és Termésfesztivál nagy sikeréhez kreatív ötleteikkel, hagyományőrző kézműves foglalkozásaikkal, énekléssel, nótázással, néptánccal, zenével, tökből készült finom ételek elkészítésével, anyagi támogatással, munkájukkal hozzájárultak. Köszönjük annak a pár száz felnőttnek és gyereknek, akik kilátogattak ezen a kellemes őszi szombat délutánon, és nem csináltak mást csak jól érezték magukat a rendezvényünkön. Külön meg szeretném még köszönni polgármesterünk Búza Zsolt állandó támogatását, segítését, mind eszközökben, és mind anyagiakban, amit az önkormányzat részéről biztosít rendezvényeinknél, programjainknál. Végezetül de nem utolsósorban szeretném megköszönni a Baks Közösségi Ház minden dolgozójának az erkölcsi és anyagi támogatását, külön kiemelve főszervező munkatársamat: Cimberné Maszlag Anikót!

További képekért kattintson ide.

Tisztelettel: Dobos Péter egyesületi elnök

Baks, 2013.09.30.

Megszakítás