Bárka Szálló átadása – kistelekjaras.hu

A teljes felszereltségű halászturisztikai szálláshely mellé egy 30 hektáros beruházás, horgásztó és bivalyrezervátum is kapcsolódik majd

Még 2009-ben nyújtott be azt pályázatot a Baksi Horgászegyesület, melyről 2011 nyarán kapták meg az értesítést. Ennek értelmében egy jellegzetes falusi szálláshely, az ún. Bárka Szálló kialakítása, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás létrehozására valósulhatott meg. Habár a Baksi Horgászegyesület nem rendelkezik saját kezelésű vízzel, de az önkormányzattal karöltve vizes élőhely kialakítását tervezték, amely a település közigazgatási határán belül, közel 14 hektár területen helyezkedne el.  A vizes élőhely rekonstrukció és az ún. Ős-Dongér újjászületésével Baks a térség horgászturisztikai központjává válhat.

A Bárka Szálló létrehozása és működtetése szorosan kapcsolódik ehhez a turisztikai tevékenységhez. Az egykor iskolaként működő ingatlan erősen leromlott állapotú lett, az évek alatt funkcióját vesztette, de e pályázat segítségével sikerült felújítani, és egy négynapraforgós minősítésnek megfelelő szálláshelyet kialakítani benne. A szállóban két négyágyas szobát hoztak létre a szobákhoz tartozó mellékhelyiséggel, amelyek közül az egyik akadálymentes. Teljesen felszerelt konyha, mennyezeti halászhálóval, ősi halászatot ábrázoló fali fényképekkel és egyéb halászati kellékekkel díszített előtér és közösségi tér áll az itt megszálló vendégek rendelkezésére. A mintegy 28 millió forintból elkészült beruházást szombaton adták át Bakson.

Borzasztó nagy öröm egy új épület átadása, főleg akkor, amikor egy civil összefogással létrejövő épületről van szó – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Búza Zsolt polgármester, aki mint elmondta, személyesen is érintett az épület történetében, hiszen ő még járt ide iskolába.

Emblematikus épület ez a templomunk mellett, melyet a testületi többség döntése alapján sikerült felújítani. Ha csak annyit érünk el, ha felújítjuk, már sokat tettünk, de nem ez cél. Az eddig tervezett 14 hektáros horgásztó helyett egy 30 hektáros beruházást tervezünk a Kiskunsági Nemzeti Parkkal közösen, ahol a horgásztó mellett a vizes élőhellyel összefüggő bivalyrezervátum is kialakításra kerül majd. Most még a Bárka Szálló a gomb, melyhez kell a kabát, de jövőre újra beadjuk a pályázatot, s ha kell, akkor ötödször, tizedszer is, egészen addig, amíg nem sikerül kialakítani a horgásztavat és a rezervátumot – mondta.

Beszédjében köszönetét fejezte ki a projektben résztvevő összes közreműködőnek, így azoknak a képviselőknek is, akik a kezdetekkor hittek abban, hogy ez a beruházás létre fog jönni, azoknak, akik hittek benne és támogatták, valamint Misi bácsinak, a Baksi Horgászegyesület elnökének a pályázat és a beruházás során nyújtott sikeres és hatékony együttműködéséért.

Szinte mindent elmondtak már az előttem szólók – mosolygott Misi bácsi, azaz Herpai Mihály, a horgászegyesület elnöke, aki azért azt kiemelte, hogy vigyázni fognak a szállóra, odafigyelnek majd arra, hogy minden rendben legyen.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő beszédjében kitért arra, hogy sokat jár Bakson, mert itt mindig történik valami, ami a falu dicsőségére válik. Köszöntője után felolvasta a magával hozott díszes levelet, melyben Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor köszönte meg a baksiaknak az ország érdekében végzett áldozatos tevékenységüket.

A jelképest átadás során a nemzeti színű szalagot Herpai Mihály, Farkas Sándor, Pinjung Emil és Búza Zsolt közösen vágták át.

A Bárka Szálló felszentelése előtt Antal Imre plébános Noéra emlékeztetett, aki bárkát épített, s ezáltal megmentette az emberi fajt és az állatvilágot.

Amikor átadjuk a Bárka Szállót, azt kívánom az itt élőknek, hogy ez a szálló is azt a szerepet töltse be, amit a bibliában Noé bárkája betöltött. Kívánom, hogy azok, akik ide betérnek, azok kedvességet, menedéket, gondoskodást találjanak, egy dolgot azonban nem kívánok. Noé bárkájában több volt az állat, mint az ember. Napjainkban sokat tapasztaljuk, hogy rengeteg emberbőre bújt állattal találkozunk. Kívánom, hogy ebbe a szállóban valóban emberek lakjanak, emberek éljenek, olyan emberek, akik nem törni, zúzni, pusztítani akarnak, hanem jobbá, szebbé és értékesebbé tenni a társadalmat – fejezte ki jókívánságait, majd megáldotta és felszentelte a szállót.

A szálló felszentelését követően a vendégek, köztük Szitár Ferenc rendőrkapitány, Makra József Ópusztaszer, Ujvári László Balástya polgármestere belülről is megtekintették a járás legújabb idegenforgalmi szálláshelyét.

Forrás: kistelekjaras.hu

Képek: kistelekjaras.hu

További képek ide kattintva érhetőek el.

Megszakítás