Átadták a baksi szennyvíztisztítót – Forrás: kistelekjaras.hu

A XX. Baksi Falunapok keretében került sor a szennyvízprojekt utolsó elemének átadására, melyen az is kiderült, mi a kapcsolat a beruházás és a gyóntatószék között
A több mint 1,3 milliárd forintos beruházás ünnepélyes átadásán a környékbeli települések polgármesterei, a járási hivatal vezetője, a járás rendőrkapitánya és más meghívott vendégek is részt vettek.
baks_szennyvizatelep_atadas_201507_001

Megnyitójában Búza Zsolt polgármester a beruházást ismertetve kiemelte, hogy a most átadásra kerülő szennyvízcsatorna-hálózat és a szennyvíztelep kialakításának költsége több mint hatszorosa a falu költségvetésének.

baks_szennyvizatelep_atadas_201507_001

Legfontosabbnak azt tartom, hogy egy pontos, tervezett stratégia részét képezi ez a beruházás is, így a rövid és hosszú távú terveinknek az egyik szeletét a mai napon ki lehet pipálni – fogalmazott portálunknak Búza Zsolt polgármester.

baks_szennyvizatelep_atadas_201507_007

Ez a beruházás lakossági hozzájárulás és lakossági támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg. A lakosok példaértékű türelemmel viselték azt a fölfordulást, ami egy ilyen jelentős beruházással együtt jár. Immár a település első házától a legutolsó házáig mindenki tud csatlakozni erre a rendszerre. Senkit nem hagytunk ki, és a tervezés során is figyelmet fordítottunk arra, hogy ha cégek, vállalkozások érkeznek az ipari parkunkba, akkor azok igényeit is ki tudjuk elégíteni ezzel a beruházással. Tehát nem csak a lakosság érdekeit tartottuk szem előtt, hanem azoknak a vállalkozóknak, vállalkozásoknak az érdekeit is, akik itt működnek és itt szeretnének működni a közeljövőben is – mondta el a polgármester, aki azt is hozzá tette, hogy a féléves próbaüzemet követően immár teljesen befejeződik a beruházás, melyet szeptember utolsó napján szeretnének lezárni, és az utolsó fillérrel is elszámolni, beleértve az eredeti lakossági hozzájárulások egy részének visszautalását is.

baks_szennyvizatelep_atadas_201507_004
Szavait követően Dr. Szalai Gabriella, a Kistelek Járási Hivatal vezetője méltatta az elkészült beruházást, annak gazdasági és környezetvédelmi előnyeit.
baks_szennyvizatelep_atadas_201507_001

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a nagy hőségre való tekintettel így fogalmazott: Kis túlzással azt mondhatnám, hogy még a szennyvízre is kellemes gondolni – mondta, majd egy párhuzammal folytatta gondolatait.

baks_szennyvizatelep_atadas_201507_001

Érdekes az összefüggés, ugyanis mi, vagyis az egyházmegye már öt évvel ezelőtt megvalósítottuk a szennyvíz-elvezető programot. Igaz, ez a lelki, spirituális szennyvíz elvezetése volt – mondta a helyiek részéről régóta várt, öt évvel ezelőtt felavatott templom gyóntatószékre gondolva a püspök. Itt most megvalósult a fizikai értelemben vett szennyvíztisztítás. Ehhez szívből gratulálok a baksiaknak, és kérem, a mindenható Istent, áldja meg ezt a létesítményt, áldja meg mindazokat, akik valamilyen módon hozzájárultak a megvalósulásához, és legfőképpen áldja meg a baksiakat– fogalmazott Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

baks_szennyvizatelep_atadas_201507_001

Áldáskérése után a nemzeti színű szalag átvágására került sor, mellyel jelképesen is felavatták Baks község csatornahálózatát és szennyvíztisztítóját.

baks_szennyvizatelep_atadas_201507_001

A meghívottak és az érdeklődők bejárhatták a szennyvíztisztító telep egyes részeit, megismerkedhettek annak működésével, majd a falunapok következő programjára, a templom öt éves fennállásának ünnepére és a szentmisére került sor.

Az átadón készült képek ide kattintva megtekinthetőek.
kohezios
Fix EU Megszakítás