A jövőért dolgozik Baks a fenntartható telepprogrammal – kormany.hu

Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Farkas Sándorral, a Fidesz országgyűlési képviselőjével tartott sajtótájékoztatót a Csongrád megyei Bakson, a komplex telepprogram keretében létrejött Csillagházban. A program fő szempontja a fenntarthatóság és településfejlesztés a közösség aktív részvételével.

A komplex telepprogram keretében indult útjára egy évvel ezelőtt a Raoul Wallenberg díjat nyert Baks település „A jövőnek dolgozunk” elnevezésű fejlesztési programja. A kezdeményezés a település szinte valamennyi mélyszegénységben élő családja számára komplex lakhatási és képzéssel egybekötött munkaerő-piaci támogatást nyújt. A Csongrád megyei Baks 150 millió forintból valósítja meg a most záródó programot, amelynek a képzésen és foglakoztatáson túl közösségi terek létrehozása is célja volt.

Baks saját forrásból üzemelteti a Gyerekszegénység elleni programban kialakított Közösségi Házat és annak programjait, a dolgozók pedig a komplex telep-program csapat tagjaiként dolgoznak tovább. Baks az egyetlen település, amely a felzárkóztatási projekteket a megújuló energia felhasználásával köti össze, amely a 2007–13 és 2014–20-as programozási időszak prioritásainak tudatos összekapcsolását jelenti.

A 8 milliárdos uniós forrásból támogatott komplex telepprogram a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban került kialakításra, A támogatás célja a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése. A szegregátumokban élők körében olyan több generáción át mélyülő hátrányok halmozódtak fel, amelyek kezelése az érintettek és a települések önerejéből – külső segítség nélkül – mára lehetetlenné vált. A komplex telep-program a hátrányoknak felszámolása, enyhítése érdekében szociális, közösség-fejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemeket tartalmaz, továbbá elősegíti a telepszerű környezetben élők lakhatási körülményeinek javítását.

(Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

Forrás: kormany.hu

Fix EU Megszakítás