Kiskert program

A Baks Községi Önkormányzat 2015-ben pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához Szociális Agrárgazdálkodási –Szociális Földprogram megvalósításának támogatására. Pályázatunk sikeres volt, így 1.100.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk el. A program keretein belül 30 család részére tudunk biztosítani gyümölcsfa, vetőmag, palánta és a föld megműveléséhez szükséges eszköz csomagot.

DSCF2095

2015. októberben a családok pályázat útján kiválasztásra kerültek és még az ősz folyamán 20 órás mezőgazdasági oktatáson vettek részt. A tavaszi idő beköszöntével aktuálissá vált a mezőgazdasági munkálatok megkezdése, így 2016. március 19.-én a bevont családokkal családi napot tartottunk. Ezen a napon a mezőgazdasági mentor segítségével átismételtük a fontosabb tudnivalókat és mindenki átvehette az egységcsomagot. Ez a csomag tartalmazott gyümölcsfákat, vetőmag csomagot, ásót, kapát, gereblyét és locsolócsövet. A családok elültették gyümölcsfáikat, majd a „kemény” munkát követően elfogyasztották jól megérdemelt ebédjüket.

DSCF2038

A mentor segítségével a kertek megfelelő előkészítését elvégezték, majd a kapott vetőmagokkal be is ültették. A meleg igényes palánták kiosztására júniusban került sor. Ekkorra már a tavaszi ültetéssel kikelt zöldségek egy részét a lakók felszedték és elfogyasztották. Palántának uborkát, fejes káposztát, karalábét, paprikát és paradicsomot kaptak a programban résztvevők, melyeket a mentor iránymutatásainak megfelelően elültettek. A program június végével zárult, amikor kiválasztásra került 3 kiskert is a „legszebb kiskert” kategóriában. A 3 díjazott: Csikainé Bodó Brigitta, Parragi Dezsőné és Tülkös Istvánné volt, akik emléklapot és egy-egy metszőollót kaptak a Falunap alkalmával ünnepélyes keretek között.

DSCF1832

Visszajelzések szerint a családok egy részének a föld megművelése teljesen új élmény volt, viszont a mentor támogatásával és a kapott eszközökkel mindenkinek sikerült a saját szintjén megbirkózni a feladattal. Nagy örömet okozott számukra, hogy a két kezük „gyümölcsét” tehették a családi asztalra és gyermekeik is megtapasztalhatták ezt.

NRSZH-LOGOemmi_logo

Fix EU Megszakítás