Civil szervezetek

Baksi Horgász Egyesület
Horgászegyesületünk 2000. október 15-én alakult 10 fővel, ugyanis a jogszabály ennyi főt határozott meg minimum létszámban. Valamennyi alapító tag egyben valamilyen tisztség viselői rangot kapott (vezetőség 3 fő, fegyelmi bizottság 3 fő, ellenőrző bizottság 3 fő, gazdasági vezető 1 fő). Az elmúlt 12 évben lényegesen fejlődött az egyesület, jelenleg az egyesület létszáma 63 fő felnőtt és 59 gyermek. Megalakulásunkkor fő célként jelöltük meg, hogy az egyesület horgászható vízterülettel rendelkezzen. Sajnos ezt a célt a mai napig nem tudtuk elérni, melynek több oka van, így pályázatot nem sikerült nyernünk , s anélkül akkora költség, hogy az egyesület költségvetésében sajnos ekkora összeg nagyon sokára lesz.  2012-ben az önkormányzat jóvoltából a Horgászegyesület úgynevezett Bárka-szállóra pályázott, melyet megnyert és jelenleg úgy néz ki, hogy néhány hónapon belül komplett átadásra kerül a beruházás. Az egyesület fő célja továbbra is, hogy horgászati lehetőséget biztosítsa, így horgászigazolvány, állami jegy, és a tiszai területi engedély forgalmazását végzi. Attól függetlenül, hogy nincs saját vizünk, most már évek óta évi 3-4 horgászversenyt rendezünk, ebből kettőt Falunapi rendezvényként (felnőtt és gyermek), valamint kettő Atkai holtági versenyt rendezünk, melyen a részvétel maximális. Viszont el kell mondani, hogy sajnos a tagjaink még mindig elég nagy létszámban hiányoznak ezekről a versenyekről. Megfelelő díjazást szoktunk alkalmazni ezeken a versenyeken, nyilván mindenki szívesen vesz részt rajta. A versenyek általában önköltségesek, tehát a tagok megtérítik a verseny költségét. Jelenleg a Horgászegyesület elnöke Herpai Mihály, titkára Búza Csaba, alelnöke Sebők József. A horgászengedélyek kiadását Jaksa Zsanett végzi kedden és csütörtökön a Polgármesteri Hivatalban.

Szervezetünk a Magyar Falu Program keretén támogatást nyert el a FCA-KP-1-2020/3-001209 szám alatt a Bárka Szálló eszközeinek megújítására, mely sikerrel zárult!

A baksi Cinege Táncegyüttes

 „Alapvető emberi jog, hogy minden gyermek megtanulhassa édesanyjának beszédnyelvét. Ugyanez a jog a játék és a tánc esetében is meg kell, illesse gyermekeinket” – írja Tímár Sándor a Néptáncnyelven című könyvének bevezetőjében

 

A baksi Cinege Táncegyüttes 2003-ban alakult a helyi általános iskola diákjaiból a Classic Művészeti Iskola keretein belül.. A lelkes maroknyi csapat úttörő munkája az óta sok-sok lelkes iskolatársat verbuvált a táncosok közé. 2008 -ban alakult a Prücsök csoport, alsós gyerekekből. Az utánpótlás nevelését már az óvodában elkezdjük, ahol minden nagycsoportos részt vesz a népi játék, néptánc foglalkozásokon.2012/2013 tanévtől a helyi óvodapedagógusokkal együttműködve tehetséggondozó csoport is indult. Falunkban jelenleg 70 gyerek ismerkedik a magyar hagyományokkal, táncokkal, szokásokkal. Célunk a magyar nyelvterület tánckultúrájának megismerése, eredeti táncanyagok feldolgozásán, színpadra vitelén keresztül. A csoportokban folyó nevelés számos olyan nehéz körülmények között élő gyereknek is kitörési lehetőséget nyújt, akik a színpadon való szerepléssel, a megszerzett élmények hatására esélyt kapnak a közösségben való érvényesülésre és a magyar kultúra kimagasló szintű ápolására.

Rendszeresen szerepelünk iskolai,falusi,kistérségi műsorokon évente mintegy 10-15 alkalommal,ahol számos elismerésben részesültek a csoportok.

Az idén negyedik alkalommal rendezik meg a Baksi Zenész és Vőfélytalálkozót,ahol a helyi lakodalmi szokások elevenednek fel,hagyományos lakodalmi ételekkel. A csoportok színvonalas 40-50 perces színpadi produkcióval lépnek fel ezen az estén .A  szervezőknek,szülőknek ,valamennyi támogatónknak ezúton is köszönjük a segítséget. A bál főszervezői,Cimberné Maszlag Anikó,Subás János.

Ezeket a fellépéseket mindig felhasználjuk a csoportépítés mellett arra is, hogy kisebb–nagyobb kitérőkkel plusz élményekhez jussanak a gyerek. Minden évben szervezünk

tánctáborokat,ahol a gyerekek a tánctanuláson kívül számos programban részt vesznek.

A Classic Művészeti Iskola támogatásával minden évben ellátogatunk Budapestre az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárra, hogy a gyerekek eredeti és profi körülmények között ismerkedhessenek a népművészettel.

Eddig elért eredményeink, nagyobb sikereink.

2007 .Deszki Maros Menti Fesztivál II. helyezés „Merre mensz te báránka”Kuli Orsolya, Kocsán László, Szokolai Balázs. Moldvai koreográfia. Együttes vezető Baloghné Váradi Brigitta

2008 Deszki Maros Menti Fesztivál III. helyezés Dél alföldi koreográfia. Együttes vezető Ferencz Tamás, Baloghné Váradi Brigitta

2008 Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon történő sikeres szereplés. Dél alföldi koreográfia. Együttes vezető Ferencz Tamás, Baloghné Váradi Brigitta

2008  „A baksi Általános Iskola köszönetét, egyben elismerését fejezi ki és nagyon büszke a Cinege Néptánccsoportra, akik a 2007/2008-as tanévben fellépéseikkel öregbítették iskolánk jó hírnevét és ezzel beírták nevüket az iskola dicsőség könyvébe „oklevél az iskola tantestületétől, Somogyiné Utasy Ibolya igazgatónőtől.

2009 Deszki Maros Menti Fesztivál I. helyezés Prücsök csoport „Házasodik a tücsök..”dunántúli táncok

2009 Deszki Maros Menti Fesztivál I. helyezés Cinege csoport „Zavaros a Tisza…”Szatmári táncok.

Együttes vezető: Ferencz Tamás, Baloghné Váradi Brigitta

2009. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon történő sikeres szereplés. Dél alföldi koreográfia. Együttes vezető Ferencz Tamás, Baloghné Váradi Brigitta

2009 Igazgatói dicséret a Prücsök és Cinege Tánccsoport részére, Somogyiné Utasy Ibolya igazgatónőtől

2009.Baks Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Baks Községért kitüntetést adományoz Baloghné Váradi Brigitta részére a Cinege Néptánccsoport vezetőjeként végzett többéves munkája elismeréséül. Búza Zsolt polgármester, Dr. Lajkó Norbert jegyző

2009 Hódmezővásárhely Kankalin Gálán való sikeres fellépés.

2010 Deszki Maros Menti Fesztivál III. helyezés Prücsök csoport „Ma vagyon Szent Balázs..”Foltin Jolán

2010 Deszki Maros Menti Fesztivál I. helyezés Cinege csoport. Szatmári táncok

2010 Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon történő sikeres szereplés. Cinege csoport Dél – alföldi koreográfia. Együttes vezető: Ferencz Tamás, Baloghné Váradi Brigitta.

2010 Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon történő sikeres szereplés. Prücsök csoport koreográfia. Csoport „Ma vagyon Szent Balázs..”Foltin Jolán

Együttes vezető: Ferencz Tamás, Baloghné Váradi Brigitta

Nagy büszkeségünk, hogy a csoport bekerült a legjobb csoportoknak járó Szegedi Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő Gála műsorba.

2010 Igazgatói dicséret a Prücsök és Cinege Tánccsoport részére, Somogyiné Utasy Ibolya igazgatónőtől.

2010 Hódmezővásárhely Kankalin Gálán való sikeres fellépés.

2011 Szentesi Kamara Néptánc Fesztiválon való eredményes szereplés, Cinege tánccsoport.

2011 Szentesi Kamara Néptánc Fesztiválon való fesztiváldíj (a kategória legjobb csoportjának járó kitüntetés) Prücsök tánccsoport.

2011 Classic Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Prücsök és Cinege csoportja részére a „Szeged Napja Ünnepségsorozat „keretén belül szervezett HAGYOMÁNYÖRZŐ TALÁLKOZÓN való részt vételéért.

2011 Deszki Maros Menti Fesztivál III. helyezés Prücsök és Cinege csoport „Erre csörög…”Rábaközi koreográfiája

2011. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon történő sikeres szereplés.  Rábaközi koreográfia. Együttes vezető, Baloghné Váradi Brigitta, Sári Balázs.

2012 Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon történő sikeres szereplés.  Sárközi koreográfia. Együttes vezető, Baloghné Váradi Brigitta.

Az együttes bekerült a legjobbaknak járó Gála műsorba.

2012 Deszki Maros Menti Fesztivál III. helyezés Prücsök és Cinege csoport Sárközi és Rábaközi koreográfiája

2012 Díszoklevél Baks Község Önkormányzatának Képviselő Testületétől a Cinege és Prücsök Néptánccsoport részére Baks község kulturális életében végzett többéves munkája, valamint a néptáncfesztiválokon elért eredményéért. Búza Zsolt polgármester, Dr. Lajkó Norbert jegyző.

Munkánkat sok táncot szerető ember segíti, támogatja. Ezúton is szeretnénk megköszönni: Baks Község Önkormányzatának, Classic Alapfokú Művészeti Iskolának, a helyi Általános Iskola és Óvoda valamennyi dolgozójának, a helyi civil szervezeteknek, vállalkozóknak, támogatóinknak és a mögöttünk álló segítőkész szülői csapatnak.

Céljaink között szerepel a Balatonbogláron májusban megrendezésre kerülő Méta fesztiválon való szereplés, viseleteink bővítése.

Szeretnénk munkánkat megmutatni a határon túli magyarság számára is, sajnos eddig három ízben is elutasították az e célból beadott pályázatunkat.

Végül fogadja szeretettel az olvasó az alábbi idézetet!

„Addig leszünk magyarok,amíg magyarul éneklünk és táncolunk!”

Kallós Zoltán

Csoportvezető: Baloghné Váradi Brigitta

Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének Baksi Csoportja

A csoport 1993-ban 32 fővel alakult Bakson Jaksa Ferenc vezetésével a vezetőségi tagok voltak.: Kecskeméti Józsefné, Bánfi Péterné és Jenei Mihály. 1995-ben Kecskeméti Józsefnét választották meg a tagok a csoport élére.A csoport létszáma fokozatosan emelkedett azóta változó.Minden hónap első szerdáján délután tartanak összejöveteleket, a Falu Házban amit az Önkormányzat díjmentesen bocsájt rendelkezésükre, ahol mindenkinek a kérdésére tudnak válaszolni ha pedig nem akkor az illetékes helyre irányítják a tagokat. Természetesen ha olyan aki nem tagja a csoportnak és hozzájuk fordulnak problémákkal akkor nekik is ugyan úgy segítenek.Nagyon sokat segít a csoportnak az Önkormányzat és a Szegedi Egyesület vezetősége.
Sokat járnak Gyógyfürdőkbe, és Kirándulni, nem csak tagok járnak el hanem mindenki aki szeret kikapcsolódni mert ugyan is ezek az utak ön erőből vannak fizetve.Jelenleg 100 főből áll a tagság.Egy évben 2 fő rendezvényük van , Májusban az Anyák napi ünnepség és év végén az Éves Beszámoló taggyűlés ami egyben az évzáró is.
A vezetőség 5 főből áll.
Csoport titkár.: Kecskeméti Józsefné
Vez. Tagok.:

  • Sebők Jánosné
  • Gémes Imola
  • Horváth Istvánné
  • Elekes Istvánné

Őszirózsa Asszony kórus
2009-ben a Mozgáskorlátozottak csoportjából alakult Deszken megtartott KI-MIT-TUD-ra alakult és már a II. helyezést értek el az első díjat Dóka Janibácsi hozta el.Ugyan ebben az évben ősszel a Balatonfüzfő-i Fesztiválon léptek fel és ott az első helyezést érték el. Azóta minden rendezvényen szívesen vesznek részt és lépnek fel. Minden felkérésnek szívesen tesznek eleget.Minden műfajt énekelnek legyen az Magyar nóta, Katona dal, Nép dal, Vicces énekek, Csárdások, amihez éppen kedvük van és amit kérnek tőlük.
Tagok: Kecskeméti Józsefné, Antal Mihályné, Tóth Istvánné, Gémes Imola, Sebők Jánosné, Péntek Imréné, Papp Ferencné, Mihály Józsefné, Elekes Istvánné, Dóka Ferencné

Nyugdíjas Klub
A klub már régóta működik a falunkba, Molnár Béláné alapította, majd Fátyolné Ménesi Ildikó vette át. 2011 őszén a hideg miatt szünetet tartottak, 2012 Áprilisában indult újra Kecskeméti Józsefné vezetésével. Minden héten kedden a Falu házban van a klub foglalkozás, ahol kártyáznak, beszélgetnek. Az óvodásoknak készítettek rongybabákat, gyöngyből fűztek nekik karkötőket, Falu napi kiállításra varrtak, horgoltak, hímezetek, Karácsonyra készítettek Adventi Koszorúkat.Bevezették a nyugdíjas tornát, amit Pálinkó Erika tart. Mindenkit várnak úgy tagnak mint csak tornázni is.

Poén Színtársulat
Lassan 20 éve, hogy megalakult. a Poén Színtársulat 1997-ben egy iskolabál alkalmával az akkori iskolaigazgatónak ,Thán Juditnak támadt az az ötlete, mi lenne, ha a pedagógusok adnának műsort a bálon a vendégeknek. Az ötlet bevált, sok vendéget vonzott és nagy sikere volt.
Idővel a pedagógusok mellett vállalkozó kedvű amatőr tagok is csatlakoztak a társulathoz, és megalakult a színjátszó-kör. Mivel a humor sűrűn jelen volt a műsorszámokban, a kis közösség felvette a Poén Színtársulat nevet. A létszám egyre csak növekedett, míg 22 főre dagadt. Már volt technikus, volt videós, voltak állandó segítők, mint egy igazi színházban. A helyi önkormányzat akkori vezetése is felfigyelt a csapat munkájára és nyolc dolgos év után a képviselőtestület támogatást szavazott meg az amatőr csoportnak, Innentől kezdve színesedtek a jelmezek, látványosabbak voltak a kellékek, a díszletek, melyeket a társaság saját kezűleg készített el minden fellépésre.
2003-ban a községben megalakult a Baksi Kulturális Egyesület. Minden színtársulati tag belépett, így alapító tagjai lettek az egyesületnek., Ettől kezdve évente új műsorral készültek az egyesület Rzsébet báljára. A repertoárból nem maradhatott ki sosem az az évi sláger, akár zenei műről, akár tv műsorról volt szó, feldolgozták valamilyen módon. Így készült el többek között a János Vitéz paródia, a Ludas Matyi, a Csipke Józsika helyi változata, de szép számmal születtek operettekből, és zenés darabokból is műsorszámok.
Természetesen emellett a saját ötlet alapján készült művek szintén helyet kaptak a műsorokban. Idővel szöveges darabokkal is próbálkoztak, így született meg a ,,Terka néni és barátai” sorozat, vagy a baksi Jenő és Lujza.
2005-től szólóénekessel bővült a csoport, ismét bővült és színesedett a repertoár.
A fellépések kiterjedtek más rendezvényekre, meghívásokat kaptak más civil szervezetek rendezvényeire, felléptek a helyi Falunapokon, rendszeres résztvevői voltak a megyében indított Szomszédoló nevezetű, falvak közötti kulturális bemutatkozó sorozatnak., melyet a Délmagyarország szerkesztősége szervezett.
Minden év Decemberében műsorral lepik meg a falu időskorú lakóit a kulturális egyesület által szervezett Idősek Karácsonyi Ünnepségén.
A csoport sikereinek hamar híre ment a község határain kívül is, és egyre több felkérést kaptak a környező településekről, Balástyáról, Sándorfalváról, Pusztaszerről, Ópusztaszerről…
Mindszent város 2004-ben hívta meg először a társulatot önálló est megtartására. Ezen a rendezvényen a környező településekről is érkeztek vendégek, és a két órás műsor minden alkalommal hatalmas sikert aratott. Hat éven keresztül telt ház előtt szerepelhetett a csoport. A 2010-es előadásukon 370 néző tapsolt a Mindszenti Művelődési Ház nagytermében.
Még ugyanebben az évben a Szegvári Kurca-Tv készített felvételt hazai színpadon a színtársulat műsoraiból, melyet szilveszter éjjel tűztek műsorra.

Baksi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület  
1991-ben alapította a Képviselő- testület.  Azóta aktívan
működik folyamatosan többszöri vezetőváltással.

Jelenlegi vezetője: Lép János egyesületi elnök
Alelnök:Németh Lehel Lajos
Titkár: Tomusz Ede Attila

További egyesületi tagok:
Deák Zoltán, Kósa István, Lantos László, Búza Zsolt, Lépné Soós Anita, Kósa Csaba,
Szűcs József, Huszka Ferenc, Hamza István, Id Kovács János, Németh Krisztina,  Tóth László. Bori Sándor,Ménesi László,Pető Sándor, Tóth Mihály, Kovács Béla,Bálint Gábor,

Tóth Noémi,Apró Ferenc,Ifj Kovács János,

Fő tevékenység:

·         A falu őrzése,

·         iskolai szolgálatok

·         a faluban történő rendezvények biztosítása,

·         halottak napi temető ügyelete,

·         hatósági tanúk biztosítása bűnügyeknél,

·         szoros együttműködés a Kisteleki Rendőrkapitánysággal

Célunk a jövőben:

·         Együttműködni a kisteleki régióval a többi régió polgárőreivel és a Kisteleki Rendőrkapitánysággal,

·         a régióból kiszorítani a bűnözést,

·         fontosnak tartjuk a faluban járőrözést, hogy a falu polgárainak biztonság érzete növekedjen,

·         járőrtevékenységünket kiterjesztjük külterületekre is,

·         igyekszünk megakadályozni a környezetünket károsító mezőgazdasági termények lopását,

·         a körzeti megbízottal közös járőrszolgálat,

·         a kisteleki régióhoz tartozó polgárőr egyesületekkel kapcsolattartás, és ha szükséges személyes segítség

Baksi Citerazenekar és Népdalkör
1972-ben Molnár János vezetésével alakult első ízben citerazenekar Baks községben, majd 1990-ben egy népdalkörrel kiegészülve együtt ápolták a nép kultúra hagyományait.

Részt vállalnak a falusi turizmus ápolásában is a helyi Krónikás Park fogadóban való fellépésükkel. 2002-ben munkájuk elismeréseként az önkormányzat képviselő testülete Baks Községért kitüntetésben, 2012-ben fennállásuknak 10 éves jubileumának alkalmából Díszoklevélben részesítette a csoportot.

Népzenei minősítőn is megmérettették már magukat, 2009-ben Térségi Népzenei Minősítőn dicséretes szakmai fokozatot, 2010-ben Kiskundorozsmán az Országos Népzenei Minősítőn ezüst fokozatot kaptak.

A népdalkör szoros kapcsolatot ápol a Kisteleki Citerazenekar és Asszonykórussal, a Földeáki Citerazenekar és Népdalkörrel, az apátfalvi Kerekes Márton Citerazenekar és Népdalkörrel, a szentesi Pengető Citerazenekarral, a Dorozsmai Citerazenekarral, a deszki Népdalkörrel, valamint a csanyteleki Népdalkörrel.

2012. szeptemberében Szegeden a Dóm téren első alkalommal került megrendezésre a BorTér keretein belül Hagyományőrző nap, melyen a baksi Hagyományőrző Népdalkör is bemutatkozott.

A citerazenekar és népdalkör létszáma a 40 éves fennállás alatt egy kicsit átalakult, sajnos a citerazenekar felbomlott, a népdalkört jelenleg két citerás kíséri. A népdalkör vezetője 2003 óta Deák Ferencné.

 

Fix EU Megszakítás