Házanként 1,6 millióba került a megáldott baksi csatorna – Forrás: delmagyar.hu

Áldással és szalagátvágással avatták fel szombaton a baksi szennyvíztelepet, így ma már egy Natura 2000-es természetvédelmi területen tisztul meg a település mocska. A hazánként 1,6 millió forintba kerülő beruházás 95 százalékát az unió állta – a baksiak 100 ezer forintot vissza is kaphatnak. 

Rekkenő hőségben sincs szaga, naponta 250 ezer liter szennyvizet kezel, házankéntközel 1,6 millió forintba került és Natura 2000-es természetvédelmi területről engedi a Dong-érbe a vizet – így lehet a legjobban jellemezni a szombaton átadott baksi szennyvíztisztítót. Az ünnepélyes szalagátvágáson és szennyvíztelep-áldáson Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök úgy fogalmazott, „ilyen melegben kis túlzással azt mondhatnám, hogy még a szennyvízre is kellemes gondolni.” Hozzátette,az 5 éve épült templomban már megvalósították a szennyvízelvezető programot, a lelki-spirituális szennyvízelvezetésre – utalt a gyóntatószékre Kiss-Rigó László.

Házanként 1,6 millióba került a megáldott baksi csatorna. Galéria: Segesvári Csaba

– Bátrak voltunk, hiszen a beruházás több mint 1,3 milliárd forintba került, ez pedig aközség éves költségvetésének a hatszorosa – mondta ünnepi köszöntőjében Búza Zsolt. Baks polgármestere kellően megfontolt döntésnek nevezte a csatornázást, melyet 2006 óta terveztek. Közel 18 kilométer csatornát építettek meg, a szennyvizet egy zárt fedelű biológiai tisztítómű dolgozza fel. – Folyamatos a rákötés, 879-ből már 600-an bekötöttek a csatornára. Tisztában vagyunk vele, hogy ez pénzbe kerül, az viszont jó hír, hogy az előre beszedett hozzájárulásból akár 100 ezer forint is visszajárhat – mondta Búza Zsolt. A visszatérítés lehetőségét azzal magyarázta, hogy az uniós támogatás menet közben 84 százalékról 95 százalékra nőtt.

Baks egy 2100 fős település, a víz- és szennyvízszolgáltatást az Alföldvíz végzi. A NemzetiKörnyezetügyi Intézet 2013-ban tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2000 főkörüli településeken a csatornázás „költségesebb és kevésbé hatékony, mintha koncentráltan, nagyobb településeken kellene a feladatot megoldani.” Azt is megjegyezték, hogy sokszor üresek a csatornák nyomorúságos településeken, vagy méregdrága hálózati víz hozzáadásával lehet csak a besűrűsödött szennyvizet a telepre vezetni. Hozzátették, sok országban ezért támogatják az olyan, ésszerűbb, takarékosabb helyi vízkezelési megoldásokat, amelyek beruházása és üzemeltetése nemcsak, hogy olcsóbb, kevesebbe kerül, de környezeti szempontból is kedvezőbbek. – Olyan tiszta vizet engedünk a Dong-érbe, mintha azt a Balatonba tennék, megfelel a legszigorúbb előírásoknak. Többféle számítást végeztünk a tervezésnél, amik azt mutatták, a központi tisztítás hatékonyabb, mint a házankénti. A bekerülései költség ugyan magas, de a rendszer fenntartása olcsó – mondta Búza Zsolt. A polgármester megköszönte a baksiak az építkezés során tanúsított türelmet. Hogy mennyibe fog kerülni a víz- és csatornadíj, nem tudni, még folynak az egyeztetések.

Forrás: delmagyar.hu

Galéria: delmagyar.hu

kohezios

Fix EU Megszakítás