Ebek mikrochipes megjelölése

Tisztelt Ebtartók!

Állatainkkal kapcsolatos fontos feladatunkra, az ebek mikrochipes megjelölésére szeretném ezúton felhívni a Tisztelt Olvasók figyelmét.

Ezzel kapcsolatban a leggyakoribb kérdés az, hogy kötelező-e?

A 2010. július elseje óta érvényben lévő – kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló – 41/2010.(II.26.) Kormányrendelet már előírja, hogy ha bármilyen okból megváltozik egy eb tulajdonosa, akkor az ebet a tulajdon átruházása előtt chippel kell megjelölni. Az Önkormányzatoknak három évenként össze kell írni a lakosok tulajdonában lévő ebeket.

A 115/2012.(VI.11.) Kormányrendelet módosításai az állatvédelmi törvényt is érintették.

Ezen rendelet alapján 2013. január 1-től a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók!

Az állat tartójának kötelessége, hogy az ebét/ebeit 2012. december 31-ig egyedileg, transzponderrel (chippel) jelöltesse meg és a sorszámmal ellátott eboltási könyvet, a benne szereplő oltási adatokkal együtt regisztráltassa az országos elektronikus adatbázisban (Petvetdata.hu).

A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, pár perces beavatkozás, melyet csak állatorvos végezhet el. Ehhez bármelyik kamarai működési engedéllyel rendelkező állatorvos felkérhető.

Maga a transzponder egy rizsszemnél kicsit nagyobb méretű, injekciós tűhöz hasonló eszközzel az állat bőre alá kerül beültetésre.

Ez a parányi, szövetbarát kapszula egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. Ez a kód alkalmas arra, hogy az eb egyedileg azonosítható legyen (minden számsor egyedi, csupán 1 létezik belőle).

A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért annak meghibásodása kizárható.  A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén megtapad.

Nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádió jeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. A chip a kutyák számára egy életre szól. Nem tud lemerülni, nincs benne áramforrás, ezért nem kell cserélni.

Tulajdonosváltáskor az új tulajdonos nevét kell rögzíteni és hozzákötni a chippel ellátott kutyához. Ez fontos feladata még a gazdiknak. Ilyenkor az állatorvosnál kell bejelenteni az eseményt.

Így a chip a tévhittel ellentétben nem alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel.

Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően rövid időn belül kideríthető, hogy ki a gazdája!

Könnyen beazonosítható és tisztázható az állat veszettség elleni oltás ténye. Amennyiben a kutyát megtalálják és állatorvoshoz, menhelyre vagy gyepmesterekhez kerül, automatikusan megvizsgálják, hogy megjelölték-e chippel.

Ha igen, akkor megkeresik az adatbázisban a tulajdonost.

Így tulajdonképpen nem a kutyát lehet megtalálni a chippel, hanem a megtalált kutya gazdáját lehet megkeresni.

Már létezik az az adatbázis, melyben a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik az állat és a tulajdonos adatait. Bárki ellenőrizheti, hogy a Petvetdata nevű adatbázisban szerepel-e az állata. Ehhez a www.petvetdata.hu internetes weboldalt kell felkeresni és ott beírni a keresett mikrochip vagy útlevél számát.

Az ebek megjelölésének és adatbázisban rögzítésének alapdíja 3.500 Ft/db.

Az állat egyedi vizsgálatát, a kiszállást, valamint az útiköltséget ezen felül kell érteni.

Tekintettel a rövid határidőre és a feladat fontosságára, javaslom, minél hamarabb keressen meg a +36-30/390-4624-es telefonszámon.

Kiemelten fontosnak tartom megemlíteni, hogy 2013-tól az állatorvos nem végezhet semmilyen beavatkozást az állaton, amíg meg nem győződik az egyedi szám meglétéről.

 

                                             Dr. Sipos Attila

                                                 állatorvos

Fix EU Megszakítás