Baksról hódította meg a világot Gergely – delmagyar.hu

Szeged – Papp Gergely harmadik helyezést ért el a tudományos versenyek Oscar-díjának tartott ISEF-en.

– Nagyon meglepődtem, mert először kiosztották az akusztikai díjat és az amerikai szabadalmi hivatal díjait. Nem számítottam a harmadik helyezésre – mondta Gergely, akinek beszámolóját osztálytársai is érdeklődve hallgatták az iskolaudvarban. – Amit bemutattam Arizonában, az egy koaxiális hangszóró neodym mágnessel. Új technológiai eljárással készült. Az egyik világcégtől kaptam hangfalat, amellyel össze lehetett hasonlítani az én hangszórómat. Összehasonlították a kettő átvitelét mind mérésileg, mind szubjektíve, zenével. A zsűri meghallgatta, melyiken szól tisztábban a zene. A harmadik nap volt a „judging day”, a zsűritagokat vártuk különböző időpontokban – mesélte a fiatal feltaláló. Élénk volt az érdeklődés: projektjét 18-an zsűrizték 12 helyett, Nobel-díjas ítészeknek is beszélnie kellett munkájáról.

2

Nagyjából három-négy hónap alatt, a nulláról kellett felépítenie angoltudását. A Magyar Innovációs Szövetség csak úgy engedte el a tudományos versenyek Oscar-díjának tartott ISEF-re, hogy megfelelően felkészül, hiszen tolmács segítségét nem kérhette.

– Gyakorlati tapasztalatok alapján indult a projekt, utána vezettem vissza az elméletre. Olyan új dolgot hoztam létre, amit még a hangszórók világában nem alkalmaztak. Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő segített végig a versenyen és a felkészítésben, szinte közös munka volt az egész. A hangszóró szabadalmaztatása folyamatban van. Szeretném, ha Magyarországon maradna a találmány, csak itt nincs igény ennek a gyártására. Valószínűbb, hogy elfogadok egy külföldi ajánlatot – tervezgeti a jövőjét. Ami biztos: 2014 májusában végez a Gábor Dénesben elektrotechnikusként. Már több cégtől felkeresték, és 18 államban ajánlottak neki tanulási lehetőséget. A díjjal járó 1000 dolláros jutalmat további fejlesztésekre fordítja.

– Nagyon sok volt hirtelen, ami egy év alatt lezajlott a magyar bajnokságtól a világbajnokságig. Egy kis faluból jöttem, Baksról. Tavaly ilyenkor még lehetetlennek tartottam volna, hogy ez lesz. A projekt megalapozta az életemet, innentől már ez olyan folyamat, amelyből ha akarnék, akkor sem tudnék kiszállni – hangsúlyozta Gergely, mielőtt ünnepelni ment diáktársaival.

Forrás: delmagyar.hu

Fix EU Megszakítás